Scurt ghid pentru părinți, mentori și profesori, dar și pentru tinerii care și-au luat în mâini frâiele propriei vieți
Tranziția de la adolescență la viața de adult poate fi un proces dificil pentru mulți tineri, mai ales când vine vorba despre planificarea unei cariere, iar tinerii se pot simți copleșiți de presiunea de a face alegeri corecte pentru viitorul lor profesional. Rolul părinților, mentorilor și profesorilor este esențial în acest proces.
Programul Life Skills Pro dezvoltat de Echipa UP Generation, profesioniști cu experiență de peste 20 de ani în domeniile lor de business, educație, training, psihologie, oferă tinerilor și părinților acestora îndrumarea necesară pentru auto-cunoaștere și planificarea carierei potrivite, în linie cu abilitățile și personalitatea fiecăruia.
Cum putem ajuta tinerii din viața noastră să își planifice cariera dorită? Cum îi susținem să își descopere talentele și să își urmărească pasiunile într-un mod structurat și realist?
- Încurajează auto-descoperirea și explorarea intereselor
Primul pas în planificarea unei cariere de succes este autocunoașterea. Ajută-i pe tineri să își descopere interesele și pasiunile. Uneori, aceste lucruri pot părea evidente, dar în multe cazuri, tinerii nu au încă o imagine clară despre ceea ce își doresc cu adevărat. Încurajează-i să încerce diverse activități și să participe la cluburi școlare, proiecte extracurriculare sau internshipuri. Fie că este vorba de sporturi, arte, tehnologie sau afaceri, expunerea la o gamă variată de activități îi va ajuta să își descopere adevăratele pasiuni.
Organizează discuții deschise cu tânărul pentru a-i încuraja să reflecteze asupra activităților care îi aduc bucurie sau îi provoacă intelectual.
Întreabă-i ce îi motivează, ce probleme le-ar plăcea să rezolve și cum ar vedea o zi ideală la locul de muncă.
Iar dacă ești un tânăr care încă nu știe de unde să pornească, caută comunități de profesioniști, implică-te în voluntariate și internshipuri care să-ți ofere contexte de cunoaștere, descoperire și explorare. Vezi ce îți place să faci și, mai ales, în ce domenii și cu ce fel de oameni îți place să lucrezi.
- Oferă sprijin în dezvoltarea abilitatilor
După ce tinerii au identificat interesele și pasiunile lor, următorul pas este să înțeleagă ce abilități și competențe sunt necesare pentru a excela în domeniul ales. Încurajează-i să își dezvolte abilitățile tehnice și sociale, dar și să își consolideze soft skills, precum comunicarea, gândirea critică și lucrul în echipă. Recomandă-i cursuri online, workshop-uri sau evenimente de networking, astfel încât tânărul să poată învăța de la experți din domeniul de interes – programul Life Skills Pro din cadrul UP Generation este locul perfect. Îndeamnă-l să asculte testimonialele tinerilor din site care au urmat programul și încurajează-l să participe la o sesiune demo gratuită. Oferă-i sprijin emoțional și practic pe parcursul procesului de învățare.
Dacă ești deja un tânăr stăpân pe deciziile tale, antrenează-te ca un sportiv pentru reușita ta. Învață de la cei mai buni și aplică constant. Cere feedback și caută mereu să te îmbunătățești.
- Discută despre diferite opțiuni de carieră
Mulți tineri au o imagine limitată despre opțiunile de carieră disponibile, bazându-se adesea pe percepțiile tradiționale sau pe ceea ce au văzut în mediul imediat. Este important să le arăți că există o diversitate de cariere care poate nu le sunt cunoscute, mai ales într-o lume în continuă schimbare. Fă-le cunoștință cu oameni din diferite domenii sau prezintă-le povești inspiraționale ale unor profesioniști care au urmat trasee neobișnuite în carieră. Încearcă să îi faci legătura copilului tău cu profesioniști din domenii diferite; vizitele la locurile de muncă și discuțiile informale cu oameni din industrie pot fi extrem de valoroase pentru a înțelege ce presupune fiecare carieră. Procesul ar trebui condus de un psiholog cu expertiză în orientare vocațională, astfel încât această călătorie esențială pentru viața fiecărui tânăr să fie ghidată de un profesionist. De aceea, am gândit programul Dezvolio în cadrul UP Generation, cu scopul de a transforma acest drum al căutărilor într-un proces care elimină incertitudinea și oferă claritate, precum și un plan concret de acțiune.
Dacă ai ajuns deja să îți câștigi primii bani, caută-ți un consilier de carieră care să te îndrume. Vei face ca drumul tău să fie mult mai clar și mai apropiat de ceea ce îți dorești să împlinești.
Stabiliți obiective clare împreună
Un plan de carieră eficient începe cu stabilirea unor obiective clare și realiste. Încurajează-i să gândească pe termen scurt și lung: ce își doresc să obțină în următorul an, dar și unde se văd peste cinci sau zece ani? În funcție de aceste obiective, îi poți ajuta să identifice pașii necesari pentru a ajunge acolo, fie că este vorba de urmarea unor studii universitare, obținerea unor certificări sau dezvoltarea unei rețele de contacte. Ghidează-i în procesul de stabilire a obiectivelor folosind metode precum SMART (specific, măsurabil, accesibil, relevant și temporizat). Odată ce au obiective clare, ajută-i să își creeze un plan de acțiune concret și să monitorizeze progresul.
Dacă ai decis că vei urma un proces de orientare vocațională și de carieră alături de un profesionist, veți construi împreună acest plan. Veți stabili borne clare pe care să le atingi în parcursul tău, astfel încât să ai direcție, claritate și motivația necesară pentru a-ți împlini obiectivele.
Încurajează mentoratul și networking-ul
Mentoratul poate fi un instrument extrem de valoros pentru tinerii care sunt la începutul călătoriei lor profesionale. Un mentor poate oferi sfaturi, direcții și poate ajuta tinerii să evite capcanele comune în carieră. De asemenea, networking-ul este esențial în construirea unei cariere de succes, deoarece relațiile profesionale bine gestionate pot deschide uși către oportunități neprevăzute.
Life Skills Pro și Business Pro din cadrul UP Generation, programe de mentorat pentru tineri, pot fi soluțiile pe care le cauți pentru sprijinirea parcursului tău profesional
Menține un echilibru între sprijin și independență
În final, este important să oferi sprijin și îndrumare tinerilor, dar să nu uiți să le permiți să ia propriile decizii. O carieră de succes este construită pe baza pasiunilor și obiectivelor personale, iar tinerii au nevoie să își găsească drumul prin explorare și încercare.
Dacă ești părinte, fii alături de ei atunci când au nevoie de sfaturi, dar lasă-i să facă propriile alegeri. Încurajează independența, responsabilitatea și reflecția personală.
Dacă ești tânăr, caută contextele și oamenii potriviți care să te susțină în drumul tău spre reușită.
Te așteptăm la UP ca să vezi dacă de aici poate începe călătoria ta, dacă e potrivit cu ceea ce ai nevoie ca să înaintezi încrezator.